Facings

Facings

Wat is een facing?

Een facing is een dun schildje van composiet of porselein die permanent op je tand wordt gezet. Hiermee kan jouw gebit er op een vrij eenvoudige en snelle manier weer fantastisch uitzien. Facings - ook wel veneers genoemd - kunnen elke oneffenheid gemakkelijk oplossen. Van scheve tanden en spleetjes, tot verkleuringen en afgebroken hoekjes: je ziet er helemaal niks meer van. Over het algemeen gaat een facing jarenlang mee, maar er is wel een verschil tussen composiet en porselein. De porseleinen variant gaat langer mee dan een schildje van composiet en is iets duurder. Met porseleinen facings kun je in principe je hele leven lang rondlopen, bovendien blijven ze er altijd goed uitzien, want er treedt amper verkleuring op.

Wil jij wel eens met eigen ogen zien wat facings voor jouw gebit kunnen betekenen? Om je daarbij te helpen, hebben we bij Smile2go speciaal hiervoor testschildjes ontwikkeld, namelijk Testeneers®. Zonder dat je een complete tandheelkundige hoeft te ondergaan, kun jij ervaren hoe het voelt om een rij stralende witte tanden in je mond te hebben. Zorgeloos en breeduit lachen, dat heerlijke gevoel kunnen wij je met Testeneers® en later zelfs met facings geven.

Als jij wilt ervaren hoe het is om een stralend gebit te hebben, neem je gewoon even contact met ons op voor een afspraak voor een gratis en vrijblijvende Smile-analyse. Je kunt ons natuurlijk ook altijd gerust bellen, want wij zijn dagelijks van 08:00 uur tot 22:00 uur bereikbaar via 085 - 902 1020 en staan je graag te woord.

Waaruit bestaat de behandeling voor facings?

Bij Smile2go werken we sowieso altijd met de beste kwaliteit composiet en porselein. En in tegenstelling tot andere tandartspraktijken maken wij ook de schildjes van composiet in het tandtechnisch laboratorium. Hierdoor is de esthetiek nog fraaier.

Het plaatsen van porseleinen facings kent een aantal vaste stappen:

1. Kleur vaststellen

Tijdens de eerste behandeling wordt de kleur van je nieuwe facings vastgesteld. Een van onze tandartsen bepaalt de juiste kleur, natuurlijk altijd in goed overleg met jou. Daarbij worden de Testeneers gebruikt, in combinatie met een handige kleurenstaal. Zo wordt niets aan het toeval overgelaten. 

2. Tanden afslijpen

Kies je voor een facing van porselein, dan kun je er vrijwel zeker van zijn dat het nodige glazuur van je tanden af moet worden geslepen. Er is namelijk ruimte nodig in je mond, omdat porseleinen facings minimaal een halve milimeter dik moeten zijn. 

3. Facings vormen

Na het bepalen van de kleur en het slijpen tanden, wordt het tijd om een afdruk te maken van je gebit. Deze gipsafdruk wordt door de tandarts naar het tandtechnisch laboratorium gestuurd. Met behulp van jouw gipstanden gaan ze daar aan de slag om perfect passende facings te maken. Aan de hand van je gipsgebit kunnen ze iedere facing alvast de juiste vorm (en kleur) meegeven.

4. Vastzetten

Als alle facings klaar zijn, wordt behandeling nummer twee gepland. Tijdens deze tweede behandeling worden de schildjes een voor een op je eigen tanden gezet. Onze tandartsen behandelen je tanden echter eerst voor met een zuur en daarna brengen ze er nog een hechtlaag op aan. Jouw nieuwe facings worden vervolgens op deze hechtlaag geplaatst.

Hoe voelen facings?

WIj zorgen ervoor dat de facings die we plaatsen net zo natuurlijk voelen als een eigen gebit. Je moet er soms in het begin alleen een beetje aan wennen. Als je tanden bijvoorbeeld iets langer zijn gemaakt, dan merk je dat als je vlak na de behandeling weer voor het eerst gaat praten. Maar zelfs als je klank eventueel vervormd, heb je na een paar dagen nergens meer last van. Je moet even wennen aan een iets andere setting in je mond, maar binnen no time lach je ongestoord de sterren van de hemel. Daar mag je ons op vertrouwen.

Kun je met facings alles eten?

Facings kun je behandelen net zoals je eigen tanden. Je kan dus gewoon alles eten, maar zoals ieder mens moet je even opletten bij het kauwen op harde dingen. Denk bijvoorbeeld aan van die harde zuurtjes of het afscheuren van plakband met je tanden. En een flesje bier met je tanden openmaken is natuurlijk helemaal uit den boze. Dit zijn zaken die we je liever afraden, maar dat advies geven we eigenlijk aan iedereen. Wees zuinig op je tanden, en dus ook op je facings.

Hebben facings extra onderhoud nodig?

Nee hoor, er is helemaal geen extra onderhoud nodig. Je moet gewoon elke dag je tanden blijven poetsen en daarna even flossen. We raden je wel aan een zachte tandenborstel te gebruiken. En echt, vergeet niet te flossen! Dat is in veel gevallen noodzakelijk om het gebit weer echt mooi schoon te krijgen.

Hoe lang gaan facings mee?

Onze facings gaan minstens tien jaar mee, maar de ervaring leert dat ze eigenlijk veel langer mooi blijven. Als je in die tien jaar flink gaat roken, en veel koffie en thee drinkt, dan is het verstandig om voor facings van porselein te kiezen. Van een porseleinen facing is de verkleuring namelijk nihil, terwijl een schildje van composiet na flink wat cafeÔne en nicotine toch enigszins zijn witte glans kwijtraakt.

Facings en veneers

Reviews

Lyndi vertelt over haar Testeneers® en facings van Smile2go.

Beleef je mooiste lach!

Zij beleefden hun mooiste lach, ga jij er ook voor?

Gratis Smile-analyse

Smile-analysis

Tijdens deze gratis en vrijblijvende afspraak bespreken we je wensen en maken we met de Smile2go app een Smile-analyse.

Smile2go is aangesloten bij de volgende tandheelkundige kwaliteitsverenigingen: